Pagina selecteren

We zijn verheugd om de resultaten van te delen twee zeer opwindende doorbraakstudies over het gebruik van RNA-therapieën in Progeria-onderzoek. Beide onderzoeken werden medegefinancierd door The Progeria Research Foundation (PRF) en geschreven door de medisch directeur van PRF, Dr. Leslie Gordon.

Progerin is het ziekteverwekkende eiwit in Progeria. De RNA-therapieën verstoren het vermogen van het lichaam om progerine te produceren door de productie ervan op RNA-niveau te blokkeren. Dit betekent dat de behandeling is specifieker dan de meeste therapieën die gericht zijn op progerine op eiwitniveau.

Hoewel elke studie een ander medicijnafgiftesysteem gebruikte, waren beide studies gericht op dezelfde basisbehandelingsstrategie, waarbij de productie van RNA dat codeert voor het abnormale eiwit, progerine, werd geremd. Beiden werden geleid door onderzoekers van de National Institutes of Health (NIH) en werden vandaag in het tijdschrift gepubliceerd Nature Medicine.

Eén studie, geleid door Francis Collins, MD, PhD, directeur van de NIH, toonde aan dat de behandeling van Progeria-muizen met een medicijn genaamd SRP2001 ropgeleid de schadelijke progerine-mRNA en eiwitexpressie in de aorta, de belangrijkste slagader in het lichaam, evenals in andere weefsels. Aan het einde van de studie bleef de aortawand sterker en vertoonden de muizen een verhoogde overleving van meer dan 60%.

"Als een gerichte RNA-therapie zulke significante resultaten laat zien in een diermodel, hoop ik dat dit zou kunnen leiden tot een grote vooruitgang voor de behandeling van progeria", zei Collins.

andere studie, geleid door Tom Misteli, PhD, directeur van het Center for Cancer Research, National Cancer Institute, NIH, toonde een 90 - 95% reductie van het toxische progerine-producerende RNA in verschillende weefsels na behandeling met een medicijn genaamd LB143. Misteli's laboratorium ontdekte dat de vermindering van progerine-eiwit het meest effectief was in de lever, met aanvullende verbeteringen in het hart en de aorta.

We weten nu dat er meerdere manieren zijn om de productie van het schadelijke progerine-eiwit te verminderen met behulp van RNA-therapeutica. Elke studie vond verschillende stukjes RNA in de muismodellen die, wanneer ze werden gericht, een effectief pad voor behandeling opleverden, resulterend in Progeria-muizen die veel langer leefden dan degenen die in eerdere onderzoeken met Zokinvy (lonafarnib) werden behandeld, het enige door de FDA goedgekeurde medicijn voor kinderen met Progeria. Bovendien ontdekten onderzoekers dat een combinatiebehandeling met RNA-therapeutica en Zokinvy (lonafarnib) de progerine-eiwitniveaus in lever en hart effectiever verlaagde dan een enkele behandeling op zichzelf.

“Deze twee zeer belangrijke onderzoeken tonen het belangrijke vorderingen die nu op ons af zijn op het gebied van gerichte Progeria-therapieën, ”zei Dr. Leslie Gordon, medisch directeur van PRF. “Ik vond het geweldig om met deze briljante onderzoeksgroepen samen te werken om RNA-therapie voor kinderen met Progeria te bevorderen. Beide zijn opwindende proof-of-principle-studies, en PRF is verheugd om door te gaan naar klinische onderzoeken die deze behandelingsstrategieën toepassen.

 

-

Erdos, MR, Cabral, WA, Tavarez, UL et al. Een gerichte antisense-therapeutische benadering voor het Hutchinson-Gilford progeria-syndroom. Nat Med (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-021-01274-0

Puttaraju, M., Jackson, M., Klein, S. et al. Systematische screening identificeert therapeutische antisense-oligonucleotiden voor het Hutchinson-Gilford progeria-syndroom. Nat Med (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-021-01262-4